Klíčky mohou sklízet i ti, kdo nevlastní ani balkón s truhlíky

Možná už jste i vy zaslechli něco o klíčení rostlin anebo konkrétně o klíčení semínek. V každém případě se jedná o příležitost vypěstovat si chutnou a velice zdravou zeleninovou svačinku i pro ty, kdo nevlastní ani kousek půdy, kterou by mohli obdělávat, ba dokonce ani balkón, který by mohli osadit truhlíky na pěstování rostlin.
mungo fazole.jpg

Ke klíčení semínek totiž prakticky nepotřebujete téměř nic, a přesto se v tomto ohledu můžete stát velice úspěšnými pěstiteli. To jediné, bez čeho se neobejdete je voda, světlo a teplo, takže se jedná o podmínky, kterých může snadno dosáhnout každý z nás. V praxi si tak bohatě vystačíte třeba s miskou, kterou umístíte za okno. Pozor si dejte pouze na to, abyste v horkých letních měsících nenechali na semínka pražit rozpálené slunce, neboť je tímto způsobem můžete snadno uvařit a z úrody klíčků tak nebude nic.
fazolové klíčky.jpg

Nicméně celý postup klíčení semínek je navýsost snadný:

Za prvé si zajistěte semínka. Najdete je v obchodech s potravinami, se zdravou výživou anebo ve specializovaných e-shopech. Záleží i na tom, zda hledáte nějaký běžný anebo méně častý druh, tedy zda máte chuť na běžnou řeřichu, mungo klíčky či exotická chia semínka. Nevhodný může být jen nákup v zahradnictví, kde často prodávají semena namořená a jinak chemicky ošetřená, která jsou určena pro výsevy do půdy.

Za druhé semínka propláchněte, a poté je ponořte na několik hodin do nádoby s vodou, aby nabobtnaly. Některým druhům stačí i dvě až tři hodiny, jiné je potřeba namáčet celou noc.
druhy semínek.jpg

Za třetí, vodu z namáčení slijte, semínka propláchněte čerstvou vodou a nyní je nechte v klidu klíčit na nějakém teplém, světlém místě, a především při optimální vlhkosti. Semínka by rozhodně neměla stát ve vodě, což by zamezilo jejich dýchání a došlo by ke hnití, ale měla by po celou dobu zůstat vlhká. Propláchnutí proto několikrát denně zopakujte.

Za čtvrté, po několika málo dnech již můžete sklízet. A pokud je vaše úroda větší, než jste čekali, můžete ji na pár dní uložit do lednice. Klíčky jistě zužitkujete při přípravě různých jídel. Uvidíte, že si je všichni členové vaší rodiny oblíbí.