Je vhodné mít na zahradě altán?


Snad každý z nás má zahradu, kde tráví horké letní obdobní, ať už u svého rodinného domu či u chaty nebo chalupy. Je to jen přirozené, koneckonců člověk potřebuje kontakt s přírodou. A právě letní období, kdy je nejtepleji, je k tomu nejvhodnější.

Ovšem vysoké teploty mají i své stinné stránky. A jsou to právě ty, které vyhledáváme, abychom se vyhnuli úpalu, úžehu, spálení či dalším radostem, které může pobyt na nefiltrovaném, plně zářícím slunečním světle ve vysokých teplotách přinést.

altan1

Jedním z řešení je samozřejmě mít vlastní bazén. A skutečně, je to něco, do čeho jde hodně lidí. Avšak ne vždy máme chuť si jít zaplavat. Někdy zkrátka chceme jen tak venku posedět, například s knížkou, avšak nechceme se přitom upéct.

Pak hledáme nějaký stinný kout. A pokud jej nemáme, musíme jej vytvořit sami. Nejčastějším řešením zde bývá použít altán Pergoly-trutnov.cz. V podstatě se jedná o otevřenou zastřešenou konstrukci. Díky ní jsme sice ve stínu, ale stále umožňuje větříku, aby foukal a tím nás ochlazoval.

Najdeme jej v mnoha podobách, od dřevěné přes kovovou po plastovou. Avšak otázkou je, zda se skutečně jedná o vhodný doplněk každé zahrady, jak nám bývá prezentováno. Faktem totiž je, že i tyto altánky mají své nevýhody.

altan2

Zde samozřejmě záleží na zvoleném modelu. Pokud ovšem vybereme ten nejčastěji používaný, tedy kovovou či plastovou konstrukci, přes kterou jednoduše přehodíme plachtu, pak zde je problém, že ji nemůžeme nechávat venku po celou dobu. Hrozí totiž nebezpečí, že ji silný vítr, který často doprovází letní bouřky, odnese a rozbije.

U té dřevěné, napevno postavené, zase musíme počítat s tím, že bude nutná občasná údržba, minimálně ve formě pravidelného nátěru, aby dřevo nezačalo tlít, případně aby se v něm neusídlili červotoči a další škůdci.

Je tedy vidět, že je potřeba dobře vybrat. Jen tak budeme nakonec spokojeni s výsledkem a budeme moci díky tomu prožít mnoho pěkných chvil.